Urup Kirkes historie

Som et lyspunkt i den vestligste del af Grindsted sogn ligger Urup Kirke.

Kirken blev bygget i 1919 af lokale håndværkere, og er tegnet af arkitekt N. Christof. Hansen, Vejle. Kirken er hvidkalket og har rødt tegltag.

Kirken har en pudset træhvælving over skib og kor som afgrænses af en apsisbue, der er bygget med murstensværk i røde teglsten. Selve apsiden er lyseblå og er udsmykket med 2 cirkelformede bånd som omkranser Davidsstjernen. Alteret er udsmykket med et enkelt udformet, guldbelagt trækors.

Kirken har 150 siddepladser, og stolestadernes gavle har reliefskårne blomsterornamenter. Alt er holdt i blåduchede farver.

Døbefonten er af granit med et messingfad og dertil hørende kande. Den 7-armede lysestage på alteret og den 7-armede lysekrone i koret er skænket af Jens Eg Jensen, Eg. På alteret ligger en alterdug, som blev syet og skænket af Anna Madsen til kirkens 75 års jubilæum.

Alter- og midtergangsgulvtæppet er vævet af Grete Guldager, Oksbøl. Tæppet er med et liljemotiv og udført i brunlige og blå farver.

I væggen bag den 6. stol fra oven i kirkens sydside har murerne som et lille kuriosum ladet mørkbrændte sten danne et kors.

Orglet med seks stemmer er fra 1977, bygget af T. Frobenius, Hillerød.

I tårnet hænger en af de få stålklokker vi har i Danmark, den er fra De Smithske Jernstøberier i Ålborg.

Kirken er omgivet af en smuk og velholdt kirkegård.

Urup Kirke lyser stadig op i landskabet mellem Urup og Eg, og kirken er et holdepunkt og samlingspunkt, når befolkningen samles ved livets højdepunkter.

22okt kl. 09:30

Gudstjeneste, Grindsted Kirke

19. s. e. trinitatis v/Lilian Høegh Tyrsted

22okt kl. 09:30